Dämparna

Våra vapen är nödvändiga verktyg i jaktutövningen. Föreningen Sveriges Jägare fortsätter därför att arbeta också med vapenfrågorna.

Tio dagar innan den nya, enklare lagstiftningen för ljuddämpare ska träda i kraft, inser vi att vi i stället för en lättnad i lagstiftningen, fått ett märkligt moment 22-situation på halsen. Polisen har meddelat alla vapenhandlare att de från och med den 1/7 inte längre behöver förvara ljuddämpare i valv, föra in dem i vapenböcker eller registerföra handeln.

Samma myndighet har samtidigt meddelat att det krävs tillstånd från ISP, Inspektionen för Strategiska Produkter, för att få bedriva handel med ljuddämpare. Från sin sida, säger ISP att de inte kommer att bevilja några tillstånd för civil handel med ljuddämpare eftersom deras uppgift inte omfattar civil handel.

Summan av kardemumman är att i stället för en förbättring får vi i princip ett totalt stopp för handel med ljuddämpare den 1/7, 2022. Bakgrunden till den uppkomna situationen är förstås att lagändringen har förberetts dåligt, utan konsekvensanalys och utan hänsyn till både jägare, skyttar och vapenhandel.

Föreningens vapenansvarige Anders Lindström intervjuas i en ny artikel i Jakt&Jägare om handelns syn på konstigheterna.

FSJ vill att hela hanteringen av vapenfrågor tas över av en viltmyndighet. Det finns fler skäl än vapen för en sådan myndighet, men i vapenfrågor känns det just nu som om alla förändringar är till det bättre…

Dela på FacebookShare on facebook
Facebook